Multitasken
Verloskundigen zijn echt super goede multitaskers. Dat moet ook wel want je moet snel kunnen handelen als het erop aankomt. Stel je komt de slaapkamer van een barende binnen en je hoort al aan de geluiden die ze maakt, dat de kleine niet lang meer op zich laat wachten. Dan ga je snel spullen klaar zetten, instrueert de barende dat ze vooral moet blijven zuchten. Je belt de kraamzorg en terwijl de planner van de kraamzorg de gegevens van mevrouw opzoekt in haar systeem, vraag je aan de aanstaande vader of hij 2 emmers en 2 vuilniszakken wil pakken. Je werpt nog een blik op de (digitale) kaart van mevrouw om de belangrijkste gegevens na te lopen terwijl je je schort aandoet en de verpakking van je steriele handschoenen openscheurt en om je heen kijkt waar je je doptone hebt neergelegd.
Voor je idee doe je alles tegelijkertijd en werk je hartstikke snel en efficiënt.
Alleen multitasken bestaat niet….we kunnen simpelweg geen twee dingen tegelijk doen als we daarover moeten nadenken. Onze hersenen kunnen alleen multitasken wanneer één taak bewust wordt gedaan en de rest onbewust. Denk bijvoorbeeld aan autorijden. Gas geven, sturen en het verkeer in de gaten houden dat lukt prima tegelijk. Maar als we twee of meer complexe taken combineren (appen en autorijden bijvoorbeeld), loopt het mis.
Switchtasken
Als mensen het hebben over multitasken dan spreken ze eigenlijk over ‘switchtasken’: van de ene taak naar de andere taak schakelen. Deze schakeling kost ongeveer 0,7 seconde. Dat lijkt weinig, maar tijdens de schakeling nemen we helemaal geen informatie op. Een deel van ons brein blijft hangen bij de vorige taak waardoor je minder hersencapaciteit gebruikt voor je nieuwe taak. Het gevolg is dat onze hersenen trager werken en we meer fouten maken.
Doordat we tijdens het switchtasken meer van ons brein vragen, verbruiken we ook veel meer energie. Hoe vaker we van ‘task’ wisselen, hoe meer energie we verbruiken.
Bij multitasken heb je meer stress en maak je vier tot vijf keer zoveel fouten.
Wil je efficiënt omspringen met je tijd en optimaal presteren richt je aandacht dan op één taak tegelijk. Eerst barende en aanstaande vader instrueren, dan belangrijke dingen als partusset, doptone en handschoenen klaarleggen, de kaart bestuderen en daarna de kraamzorg bellen met je focus op het gesprek en dat alles wel met 1 oog op de barende gericht. Kwaliteit boven kwantiteit. Zo werk je sneller en beter.
Herken je je in dit verhaal? Benieuwd naar meer tips? Schrijf je in voor de training timemanagement, speciaal voor verloskundigen.
In de training Verloskundige in balans gaan we dieper in op focus en concentratie waardoor je daadwerkelijk efficiënter gaat werken en m